Ik vertel jullie graag over mijn borstvoedingsavontuur. Laat ik vooropstellen dat de keuze bij de moeder ligt of je borstvoeding wilt geven. Wat je ook kiest, het is aan jou. Jij moet je er goed bij voelen. Toen ik zwanger was, voelde ik heel sterk dat ik borstvoeding wilde geven. Het leek mij echt magisch. Hoe bijzonder is het dat mijn lichaam in staat is om mijn baby te voeden.
Ik heb mijn kinderen negen maanden en zes maanden gevoed. Twee compleet verschillende ervaringen. Heel veel geduld, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen had ik nodig om deze periode succesvol te laten verlopen. Na de bevalling van Jip moest ik eerst zelf herstellen. Ik mocht haar niet aanleggen, vanwege de medicatie die ik kreeg. Op dag drie mocht ik pas beginnen. In de eerste dagen heb ik geprobeerd te kolven, maar ik had geen productie. Dit is overigens normaal. Het is een vraag en aanbod principe. Je productie moet op gang komen en dat kan echt een paar dagen duren. Om je productie op gang te krijgen, kan je het beste zo vaak mogelijk aanleggen. Toen ik eenmaal mocht beginnen met borstvoeding geven, legde ik Jip minimaal om de drie uur aan. Jip kreeg niet genoeg binnen en we besloten om haar bij te voeden. Uiteindelijk ben ik gaan powerkolven en zo kwam mijn productie toch op gang.
Na zes weken waren we eindelijk comfortabel met het proces. En als je dat punt hebt bereikt, is het echt fantastisch. Voorafgaand aan dit punt heb ik gehuild van de pijn, tepekloven gehad en meerdere keren uit emotie gezegd: ‘ik stop er nu mee’. Ik wil je echt een eerlijk beeld geven van borstvoeding. Het is zo mooi als het lukt, maar wel een weg met ups en downs om daar te komen.
Toen ik voor de tweede keer moeder zou worden, wist ik ook zeker dat ik weer borstvoeding wilde geven. Ik kon zo genieten van dit intieme moment. Dat wilde ik echt nog een keer meemaken. Tenslotte had ik Jip negen maanden gevoed, dus het zal me nu makkelijk afgaan (dacht ik). Na de bevalling mocht ik Lily meteen aanleggen. Haar reflexen deden het zo goed. Ze lag nog maar net op mijn borst en ze wist de weg al te vinden. Maar ook deze keer kwam er geen melk uit. Toen we Lily gingen bijvoeden, werd ze meteen rustig. Eenmaal thuis kwam mijn productie toch op gang.
Lily vond er alleen geen drol aan. Ze dronk altijd onrustig. Jip vond de borstvoeding heerlijk, ze kon er wel uren aan blijven hangen voor de geborgenheid en gezelligheid. Zo zie je maar, echt iedere baby is anders en uniek. En zo ook in het borstvoeding proces. Je weet dus echt niet hoe het zal gaan lopen…
Ben je van plan om borstvoeding te gaan geven? Hopelijk heb je iets aan mijn tips!
1. Voorbereiding
Wil je graag borstvoeding geven, zorg er voor dat je voorbereid bent. Vaak kan je via de verloskundige praktijk of het ziekenhuis informatie krijgen over voorlichtingsavonden over borstvoeding. Voor mij was deze avond echt een eye opener!
2. Heb geen verwachtingen van borstvoeding
Zelf had ik een geromantiseerd beeld van borstvoeding. FORGET IT. Zo zal het echt niet zijn. Ga er open minded in en ervaar hoe jullie het gaan vinden. Kijk en luister goed naar je baby. Het is vooral veel investeren. Wellicht loopt het meteen goed, maar meestal niet.
3. Tijd
Gun jezelf en je baby de tijd. Borstvoeding is een investering. Jullie moeten het samen gaan leren. Vaak duurt het zes weken, voordat jij en je baby een fijn ritme hebben gevonden. Na je bevalling gaat alle tijd en energie in de borstvoeding zitten. Geef niet meteen op, het wordt iedere week beter.
4. Kolven om de productie op gang te brengen
Heb je niet meteen een melk productie? Dan ben je snel geneigd om op te geven. Maar mijn tip is om te powerkolven. Leuk? Nee! Eerst je baby aanleggen aan beide borsten en daarna nog 15 minuten kolven, het is heel intens. Maar beiden keren heeft het er bij mij wel voor gezorgd dat mijn productie toch op gang kwam. (Tip: heb je nog geen kolf in huis? Geen probleem. Ik heb mijn eerste kolf bij het ziekenhuis gehuurd)
5. Bijvoeden is oké!
Je hebt besloten dat je borstvoeding wilt geven, dus bijvoeden is geen optie. Dit stond zelfs in mijn geboorteplan (2 keer). Wat een onzin als ik er nu op terugkijk. Allebei de keren had ik een hongerige huilende baby. Wat mij betreft gewoon bijvoeden als het nodig is. Dan krijg je er ook een tevreden baby voor terug en kan jij je weer focussen op de lactatie. Ik zeg win-winsituatie!
6. Lactatiekundige
Loopt het om wat voor reden dan ook niet lekker of vind je het fijn dat iemand meekijkt? Schakel meteen een lactatiekundige in. Je kunt bij de verloskundige praktijk of kraamzorgorganisatie navragen of zij iemand aanbevelen. Je wilt tenslotte wel een goede lactatiekundige. Ze kijken naar jou en je baby. Ik heb geleerd hoe belangrijk het was dat mijn baby beter ging aanhappen en hoe ik hier bij kon helpen. Bij mijn tweede baby zag de lactatiekundige dat Lily haar tongriempje aan de korte kant was. Uiteindelijk hebben deze laten knippen. Tip: check even bij de zorgverzekering of je de kosten voor een lactatiekundige mag declareren!
7. Tepelzalf
Dit wil je in huis hebben. Als ik beginnende kloven zag, begon ik meteen met smeren. Je hoeft het er niet af te halen. Je kan je baby de volgende voeding gewoon weer aanleggen. Het verzacht de tepel en verlicht de pijn. Kopen dus!
8. Kolf
Een kolf is super fijn om te hebben. Ik had een dubbele kolf met kolf BH. Je hebt dan lekker je handen vrij. Tegenwoordig heb je ook handsfree kolven. Daar hangt een prijskaartje aan, maar wat een uitvinding. Ik zou pas na de bevalling een kolf kopen. Je kan in het begin een kolf huren bij het ziekenhuis (mits jou ziekenhuis dat doet en ze op voorraad zijn). Je kunt dan later zelf bepalen of je een kolf nodig hebt.
9. Blijf de fles aanbieden
Als de borstvoeding lekker loopt, kan je gewoon de deur uit en heb je altijd je melk mee op temperatuur. Geen gedoe met flesjes, poedertorens en een thermoskan. Bij mijn eerste baby gaf ik nooit een fles. Ik had overigens deze tip wel gelezen, maar ik dacht: ‘het loopt wel los’. Niet dus. Ze wilde alleen maar uit de borst drinken. Afgekolfde melk in de fles moest ze niks van weten. De tweede keer heb ik dan ook iedere dag braaf een flesje aangeboden, zodat ze het niet zou verleren.
10. Grote hydrofiele doek als borstvoedingsdoek
Hydrofiele doeken zijn natuurlijk onmisbaar. Je kan ze eigenlijk voor veel verschillende dingen gebruiken. Ik gebruikte een grote hydrofiele doek als borstvoedingsdoek. Ik maakte een knoop in de doek, zodat ik deze over mijn hoofd kon doen. Super makkelijk om je baby aan te leggen in het openbaar.