Wil jij gaan vliegen met een baby? Gewoon doen! Zorg voor een goede voorbereiding als je gaat vliegen met een baby. Het is vooral een kwestie van heel veel principes loslaten. Iets waar moeders niet zo goed in zijn. Althans niet mijn sterkste kant.
In de luchtvaart is een kindje tot twee jaar een infant. Dit betekent dat je kindje (gratis) op schoot moet reizen. Hoe kleiner de baby, hoe makkelijker het is om te vliegen met een baby. Een baby tot zes maanden is al snel tevreden met een rammelaar, bijtspeelgoed, een schone luier en melk. Mijn baby’s konden met zes maanden nog niet kruipen, dus ze bleven braaf op schoot zitten. Na zes maanden wordt het steeds lastiger om met een baby te vliegen en vooral als ze eenmaal kunnen kruipen of zelfs lopen.
Onze eerste vlucht met Jip was naar Zakynthos. Ze was toen vier maanden oud. In drie uurtjes vlieg je naar dit Griekse eiland. Een prima vliegtijd voor een eerste vlucht. Tijdens de vlucht heb ik Jip twee keer aangelegd en tussendoor heeft ze nog geslapen. Op de momenten dat ze wakker was, keek ze vaak nieuwsgierig om haar heen.
Toen Jip tien maanden was, zijn we naar Curaçao gevlogen. Ze kon gelukkig nog niet lopen. We hadden een reiswiegje gereserveerd en daar heeft ze heerlijk in geslapen. Natuurlijk moesten we haar tussendoor wel vermaken met speelgoed en boekjes, maar niet anders dan thuis.
Afgelopen winter zijn we weer naar Curaçao gevlogen. Deze keer met dreumes Jip (bijna twee jaar oud) en baby Lily (drie maanden oud). We kozen er voor om voor Jip een eigen stoel te boeken. We zagen het niet zitten om met twee infants op schoot te reizen. Bovendien zouden we dan niet op dezelfde rij zitten (i.v.m. de verdeling van de zuurstofmaskers), mits er een lege stoel op onze rij zou zijn. Die gok wilden we niet nemen. Voor iets meer ruimte boekten we daarnaast ook comfort stoelen. Ik had een opblaaskussen gekocht die je tussen de stoelen kunt doen, zodat Jip lekker kon gaan liggen. Voor Lily had ik een babyreisbedje speciaal voor in het vliegtuig aangeschaft. Verder had ik natuurlijk ook Jip haar lievelingsfilmpjes gedownload op de iPad. Neem voldoende eten mee voor een oudere baby en peuter. Op dit soort dagen kan het geen kwaad om die kleintjes een beetje extra te verwennen.
Ben je van plan om te gaan vliegen met een baby? Hopelijk heb je iets aan mijn tips!
1. Reserveer een reiswieg
Neem na de boeking meteen contact op met de klantenservice en vraag een reiswieg aan. Er zijn een beperkt aantal posities in het vliegtuig waar een reiswieg opgehangen kan worden, dus wees er snel bij. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het is niet bij iedere luchtvaartmaatschappij of vliegtuigtype mogelijk om een wiegje te reserveren. Vaak is deze mogelijkheid er alleen op intercontinentale vluchten, omdat deze routes met grotere vliegtuigen worden gevlogen. Een alternatief is het aanschaffen van de Deryan Air Traveller. Je kunt er een stoeltje of babybedje van maken. Lily lag daar heerlijk in te slapen. Een reiswiegje is overigens nooit gegarandeerd, dus altijd handig om de Deryan Air Traveller als alternatief mee te nemen.
2. Regel een paspoort voor je baby
Maak ruim van te voren een afspraak voor een paspoort. Ik kreeg zelf de tip om een paar dagen van te voren alvast pasfoto’s te laten maken. Het gebeurt nog wel eens dat een baby geen zin heeft op dat moment en dan is het voor de fotograaf onmogelijk om pasfoto’s (die aan alle eisen moeten voldoen) te maken. Misschien kan je het dan beter de volgende dag nog een keer proberen.
3. Buggy en draagzak voor je baby
Ik reis zelf altijd met een buggy en draagzak. De buggy is handig voor het afleggen van iets langere afstanden en vaak worden hier ook heerlijke dutjes in gedaan. Je mag de buggy meenemen tot aan de gate. Je krijgt deze pas terug op de eindbestemming (vaak op de bagageband). Om deze reden neem ik altijd een draagzak mee het vliegtuig in. Sommige buggy’s mogen tegenwoordig mee aan boord als daar plek voor is, maar ik zou er niet op gokken. Ik plaatste de buggy altijd in de slaapstand toen mijn baby’s nog niet zelfstandig konden zitten. Ook ben ik altijd voorzichtig op onverharde wegen, omdat je niet wilt dat het hoofdje van jouw baby alle kanten opgaat.
4. De Baby Care Lounge op Schiphol
Dit is echt mijn beste tip als je vanaf Schiphol vliegt. Schiphol heeft namelijk een Baby Care Lounge. De Baby Care Lounge bevindt zich op de Holland Boulevard, tussen lounge 2 en lounge 3. Deze is alleen te bereiken voor intercontinentale reizigers. Dit is de ideale plek om even tot rust te komen voor de vlucht. In de lounge heb je de mogelijkheid om je baby in bad te doen, verschonen, voeden of in één van de ledikantjes te laten slapen. Wij zijn altijd lekker op tijd op de luchthaven, zodat we ons even kunnen terugtrekken in de Baby Care Lounge na het inchecken en de douane controle. Even de prikkels verwerken en een slaapje doen voor we aan de vlucht beginnen. Voor ons werkt het altijd goed.
5. Drinken tijdens de start en landing
Zorg dat je voor de start en landing iets te drinken klaar hebt. Ik neem altijd een thermofles en bidon mee in mijn handbagage. Zo kan ik achter de douane mijn thermofles met warm water vullen en mijn bidon met koud water. Ik ben dan niet afhankelijk van het cabinepersoneel en kan zelf een flesje maken wanneer ik wil. Geef je borstvoeding, helemaal makkelijk. Je zou eventueel ook een speen kunnen geven voor de start en landing. Er komt druk op de oortjes tijdens het opstijgen en landen. Daarom is het belangrijk dat een baby blijft slikken om de pijn te verlichten. Geef het flesje niet meteen als jullie gaan taxiën. Het kan vanaf dat moment nog best wel even duren voor je daadwerkelijk gaat opstijgen. Als je baby slaapt, laat hem of haar dan gewoon lekker slapen. Grote kans dat ze de druk niet voelen.
6. Reserve kleding voor in het vliegtuig
Het is echt essentieel om reserve kleding mee te nemen. Het gebeurt regelmatig dat een baby misselijk wordt en zal spugen. Als stewardess heb ik het vaak meegemaakt dat ouders genoeg reserve kleding meenemen voor de kinderen, maar voor zichzelf vergeten. Geloof me, je bent blij met dat extra setje in je tas. Daarnaast neem ik altijd twee kleine vuilniszakken met een geurtje mee. Zo kan de vieze kleding in de tas en zal deze iets minder stinken.
7. Voorraad melkpoeder en hapjes voor in het vliegtuig
Er is altijd een kans dat er vertraging ontstaat of dat de ingecheckte bagage niet is meegekomen. Neem dus lekker een voorraadje eten en drinken (melkpoeder) mee. Een infant (tot twee jaar) krijgt bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geen eten aan boord. En als ze het wel krijgen, is de vraag of ze het gaan eten. Fruitzakjes, maiswafels en wraps doen het altijd goed en zijn makkelijk mee te nemen. Toen ik borstvoeding gaf, nam ik ook altijd melkpoeder en een flesje mee voor de zekerheid.
8. De basics voor vliegen met een baby
Neem genoeg luiers en billendoekjes mee. Zoals ik bij het vorige punt al vertelde, houd ik altijd rekening met vertragingen. Het kan ook zo zijn dat jouw baby net die dag last heeft van zijn darmen en dan ben je blij dat je wat extra bij de hand hebt. Vergeet ook zeker niet het verschoonmatje. In het vliegtuig is er een verschoonplank, maar deze is echt heel hard. Ook voor de hygiëne is een verschoonmatje een must.
9. Reserveer een stoel in het vliegtuig
Reis je samen met een partner en een baby reserveer dan jullie stoelen. Ja je moet hier wat extra’s voor betalen, maar dan zitten jullie wel lekker samen. Als het vliegtuig is volgeboekt en je hebt geen stoelen gereserveerd dan is er een kans dat er geen stoelen naast elkaar meer vrij zijn. Als je samen zit, kan je elkaar af en toe even afwisselen en heb je even je handen vrij.
10. Relaxte mama, relaxte baby
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Ik kom zo vaak gestreste ouders tegen en de baby voelt dit ook. Natuurlijk brengt vliegen met een baby wat spanning met zich mee, maar probeer het ook echt los te laten. Gooi voor vandaag maar even wat principes over boord. Het kan geen kwaad om die kleine op deze dag extra te verwennen. Een extra flesje, nog een koekje of wat vaker de speen geven. Ik zou je er niet druk om maken!