Tips voor een vlotte kraamweek

tips voor een vlotte kraamweek

Hi Mama in spe. Wil jij je alvast voorbereiden op de kraamweek? Ik had deze week echt onderschat. Daarom vind ik het belangrijk om mijn tips en ervaringen over de kraamweek te delen.

De kraamweek is gewoon de meest bizarre week die er bestaat. Uren heb ik gekeken naar het mooiste meisje wat ik ooit heb gezien. Dit gevoel blijft onbeschrijfelijk. Maar bij de kraamweek horen ook wat ongemakken. Terwijl ik uren naar dit meisje wilde kijken, gebeurde er van alles. Ik probeerde de borstvoeding op gang te krijgen, mijn lichaam moest herstellen en ondertussen gingen mijn hormonen alle kanten op.

De kraamweek is intens. Daarom deel ik mijn tips om deze bijzondere tijd goed door te komen.

Accepteer hulp tijdens de kraamweek

Dit is niet het moment om alles zelf te willen doen. Accepteer hulp van familie en vrienden. Laat ze koken, schoonmaken en boodschappen doen. Zo kun jij je focussen op herstellen en genieten van je kleintje.

Slaap in de kraamweek

Hallo kraamweek, hallo slaap te kort. Bereid je voor op nachtelijke avonturen. Probeer overdag zoveel mogelijk te slapen wanneer je baby slaapt. Dit zal je helpen om ’s nachts beter om te gaan met gebroken nachtrust.

Kraamvisite: Plan het slim in

Iedereen wil je nieuwe spruit komen bewonderen, maar kraamvisite kan ook overweldigend zijn. Plan de visite slim in, zodat je voldoende rust kunt krijgen. Ik vond het fijn om de kraamvisite aan het eind van de middag in te plannen. De visite zal dan ook weer op tijd vertrekken voor het avondeten. Je kunt ook nadenken over een kraamfeest.

Afspraken met de kraamhulp

Het blijft spannend wie er deze week bij jullie over de vloer komt. Voor jezelf en de kraamhulp is het fijn om te weten waar jullie aan toe zijn. Geef duidelijk aan wat je verwachtingen zijn en waar de kraamhulp bij zou kunnen helpen.

Blije mama, blije baby

In de kraamweek is het gemakkelijk om jezelf te vergeten. Maar een gelukkige mama maakt ook een gelukkige baby. Dus gun jezelf wat me-time. Neem een warm bad, lees een boek of luister je favoriete podcast. Je verdient het!

Dit wil je weten over de kraamweek

De kraamweek, het klinkt toch fantastisch? Maar dat is het niet altijd. Misschien zit jij helemaal niet op de roze wolk. Dit is helemaal niet erg. Luister naar jezelf en volg je eigen gevoel. Je doet het goed! Heb je twijfels over je gevoelens, maak het bespreekbaar.
Wist je dat je in de kraamweek te maken krijgt met naweeën en stuwing? Je lichaam ziet er uit alsof je nog steeds hoogzwanger bent en voor het eerst poepen doet pijn. Je kunt nog flink wat stolsels bloed verliezen en de hele dag zweten kan er ook gewoon bij horen. Borstvoeding geven doet in het begin (vaak) pijn en in de kraamweek moet je minimaal om de drie uur aanleggen. Ik schreef al eerder een blog met tips voor borstvoeding!

Bereid je voor op de kraamweek tijdens de zwangerschap

Last but not least, denk tijdens je zwangerschap al na over de kraamweek. Zorg dat de babykamer en benodigdheden op orde zijn. Maak alvast een lijstje van mensen die je in de kraamweek wilt zien. Maak een adressenlijst voor de geboortekaartjes en laat deze alvast afdrukken op stickers. Tijdens de laatste loodjes kun je alvast gaan meal preppen. Denk ook na over een lijstje met kraamcadeautjes. Hoe meer je vooraf plant, hoe meer je kunt genieten van die kostbare eerste dagen met je baby.

Dus lieve mama’s in spe: bereid je voor, omarm de hulp en zorg goed voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *